Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest
Spiermassa staat aan de basis van een sterk en energiek lichaam. Het geeft je stabiliteit, houdt je letterlijk overeind en speelt een rol in je stofwisseling en energieniveau. Toch kan er ongemerkt (en ongewenst) spierafbraak plaatsvinden. Hoe ontstaat dit, en wat kan je er tegen doen?
Lees verder onder de afbeelding
Spieren zijn in principe continu in beweging: beschadigde spiereiwitten worden afgebroken (katabolisme) en nieuwe spiereiwitten worden opgebouwd (anabolisme). Zolang dit proces in balans is, blijft je spiermassa stabiel. Maar als het afbreken te hard gaat en het opbouwen te langzaam, vindt er spierafbraak plaats.
Iedereen kan spiermassa verliezen, wat vaak geleidelijk en ongemerkt begint. Maar wat veroorzaakt dat precies? In deze blog kijken we naar de natuurlijke processen, leefstijlkeuzes en omstandigheden die invloed hebben op je spiermassa.
Als je benieuwd bent naar wat een normale hoeveelheid spiermassa is, stuit je vaak op cijfers van ongeveer 40% van de totale lichaamssamenstelling bij een gezonde volwassene. Maar in tegenstelling tot bloeddruk of cholesterol, bestaan er geen officiële richtlijnen voor spiermassa. Hoe zit dat precies?
Veel sportscholen hebben Bio-elektrische Impedantie Analyse (BIA-)weegschalen die een schatting van je spiermassa geven. Deze apparaten meten echter ook water en andere weefsels, waardoor de resultaten niet altijd even accuraat zijn. Een nauwkeurigere methode is een DEXA-scan, een geavanceerde röntgenmeting, maar deze is zonder medische indicatie vaak prijzig. Zonder duidelijke richtlijnen en breed toegankelijke meetmethoden blijft de vraag: hoe kun je merken of je spiermassa afneemt?
Vaak kun je aan je kracht en energieniveau merken of je voldoende spiermassa hebt. Kun je je normale dagelijkse bezigheden moeiteloos uitvoeren en voel je je sterk? Dan zit het meestal wel goed. Maar hoe herken je het als dit niet zo is? Hieronder staan een aantal symptomen die uit onderzoeken naar voren komen als signalen van spierafbraak:2
Herken je meerdere van deze punten? Lees dan vooral verder.
Je gewrichten, houding en een groot deel van je dagelijkse taken zijn afhankelijk van je spiermassa:
Spierafbraak zorgt er uiteindelijk voor dat je met minder energie door het leven gaat, dagelijkse taken lastiger zijn om uit te voeren en je vatbaarder bent voor blessures en fysieke klachten. Dit kan je mate van zelfstandigheid én kwaliteit van leven aanzienlijk beperken.
We denken bij stress vooral aan een gespannen hoofd, maar je lichaam merkt het ook. Sta je lang onder druk, dan maakt je lijf stresshormonen aan, zoals cortisol. Dit kan zorgen voor extra eiwitafbraak waardoor je spieren achterblijven in onderhoud.4
Lees meer over het beheren van je stresslevel in ons eerder verschenen blog.
Het bekende “use it or lose it” geldt zeker voor je spieren. Als je ze nauwelijks gebruikt, krijgt je lichaam het signaal dat die spiermassa blijkbaar niet nodig is. Er vindt dan spierafbraak plaats, simpelweg omdat je lijf denkt dat het daarmee energie kan besparen.5
Je lichaam heeft voldoende brandstof en bouwstenen nodig om je spieren te kunnen onderhouden. Denk aan:
Als je niet genoeg van de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt, kan je lichaam je spieren niet goed onderhouden. Sterker nog, het kan zelfs beginnen met het afbreken van spieren om de benodigde energie voor andere lichaamsprocessen te leveren.
Lees ons eerdere blog 5 x voeding voor soepele spieren en gewrichten.
Hormonen hebben een grote invloed op je spieren. Bij mannen is testosteron een flinke motor voor spieropbouw en bij vrouwen spelen oestrogeen en progesteron mee. Als die hormonen verschuiven, kan dat je spiermassa beïnvloeden.10
Spierafbraak is helaas ook een natuurlijk onderdeel van verouderen. Vanaf ongeveer je 30ste levensjaar daalt je spiermassa met zo’n 3 tot 8 procent per 10 jaar. Deze afname is zelfs nog sterker na je 60ste. Hoe snel dit precies gaat, hangt voor een groot deel samen met je leefstijl.11
In de meeste gevallen is spierafbraak goed te voorkomen. Met een beetje aandacht voor wat je eet, hoe je traint en hoeveel rust je pakt, houd je je lichaam sterk en stabiel. Merk je dat je ondanks je inspanningen toch nog spiermassa of spierkracht verliest? Ga dan eens in gesprek met je huisarts.