Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Waarom ijzer, jodium en calcium de zwangerschap ondersteunen

Zwanger zijn vraagt veel van je lichaam. Daarom is het belangrijk om de juiste bouwstenen binnen te krijgen die een gezonde zwangerschap waarborgen, voor jou en je kleine wonder. Niet alleen foliumzuur en vitamine D behoeven aandacht, ook mineralen zijn essentieel. Hoe ijzer, jodium en calcium de zwangerschap ondersteunen, lees je in dit blog.

Lees verder onder de afbeelding

Waarom ijzer, jodium en calcium de zwangerschap ondersteunen

Onderwerpen in dit artikel

  • Het belang van ijzer tijdens de zwangerschap
  • Waarom jodium de zwangerschap ondersteunt
  • Waarom calcium belangrijk is tijdens de zwangerschap
  • Multi Dag & Nacht Mama: een waardevolle aanvulling
  • Tot slot: focus op wat haalbaar is

In de meest recente adviezen van de Gezondheidsraad (2021) wordt niet alleen geadviseerd om dagelijks foliumzuur en vitamine D bij te slikken maar is er ook aandacht voor voldoende inname van ijzer, jodium en calcium tijdens de zwangerschap.1 Deze voedingsnormen en -aanbevelingen gelden voor zwangere vrouwen die gezond zijn, één kindje dragen en geen speciale voedingsvoorschriften nodig hebben.

Waarom je foliumzuur en vitamine D nodig hebt tijdens de zwangerschap, lees je in ons eerder verschenen blogs.

Welke vitaminen ondersteunen jou en je baby?

Check met de Mama Vitaminetest welke voedingsstoffen belangrijk zijn rondom de zwangerschap.

Doe de Mama Vitaminetest

Het belang van ijzer tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap is ijzer van groot belang omdat het bijdraagt tot de normale vorming van rode bloedcellen en hemoglobine, en een normaal zuurstoftransport in het lichaam. Hemoglobine (Hb) is een eiwit dat onder andere zorgt voor het vervoer van zuurstof van de longen naar de rest van het lichaam en zo ook via de placenta naar het ongeboren kindje. Bovendien heeft ijzer een gunstige invloed op het celdelingsproces, helpt het energie vrij te maken uit de voeding en om vermoeidheid en moeheid te verminderen.

Hoeveel ijzer heb je nodig?

Voor zwangere vrouwen geldt dezelfde aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ijzer als voor niet zwangere vrouwen (tot aan de overgang) en dat is 16 milligram.1,2

De hemoglobine waarde is tijdens de zwangerschap iets lager dan normaal omdat het bloedvolume hoger is met naar verhouding meer vocht en minder rode bloedcellen. Voor de groei van de baarmoeder en het kindje is meer zuurstof nodig. In het begin van de zwangerschap en rond 30 weken wordt het hemoglobinegehalte gemeten middels bloedonderzoek. Bij risicogroepen gebeurt dit ook in de 20e week.

Wanneer de hemoglobine waarde te laag is, wordt verder onderzoek gedaan naar het ferritinegehalte. Ferritine is een eiwit dat ijzer opslaat en weerspiegelt de ijzervoorraad van het lichaam. Een lage ferritine waarde tijdens de zwangerschap komt bij zo'n 10 tot 15 procent van de vrouwen voor.3

Hoe krijg je ijzer binnen vanuit voeding?

In onze voeding komt ijzer voor als heemijzer in dierlijke voeding en non-heemijzer in dierlijke en plantaardige voedingsmiddelen. Heemijzer wordt beter door het lichaam opgenomen dan non-heemijzer. Daarbij kunnen stoffen zoals fytinezuur in granen en peulvruchten de ijzeropname verhinderen. Belangrijke bronnen van ijzer zijn vlees, vis, volkoren granen, eieren, noten, gedroogd fruit en groene bladgroenten. Vitamine C bevordert de opname van ijzer uit de voeding.

Kip met aardappel en groente uit de oven

Waarom jodium de zwangerschap ondersteunt

Jodium ondersteunt een normale werking van de schildklier en het zenuwstelsel. Daarnaast draagt jodium bij aan een normale energiehuishouding en het goed functioneren van de schildklier. Dit is belangrijk voor de groei en ontwikkeling van kinderen.3

Hoeveel jodium heb je nodig?

Onderzoek wijst uit dat vrouwen gedurende de gehele zwangerschap een verhoogde behoefte aan jodium hebben.1 De Gezondheidsraad adviseert daarom om dagelijks 200 microgram jodium in te nemen. Dat is 50 microgram meer dan normaal.

Hoe krijg je jodium binnen vanuit voeding?

Een grote bron van jodium is brood waaraan bakkerszout, ook wel gejodeerd zout, is toegevoegd. Kies daarbij voor volkorenbrood als gezondere optie. In een snee brood van ongeveer 30 gram zit zo'n 25 microgram jodium.3 Ook veel vissoorten, zuivel en eieren dragen bij aan de jodiuminname.

De Gezondheidsraad adviseert om 2 keer per week vis te eten waarvan een keer vette vis en een keer magere vis.4 Let er wel op dat je niet alle vissoorten kunt eten tijdens de zwangerschap vanwege de hoeveelheid schadelijke stoffen die het bevat. Raadpleeg de app ZwangerHap voor meer informatie. Wanneer je geen vis eet, is het advies om minstens 5 sneetjes volkorenbrood en 3 tot 4 porties zuivel per dag in te nemen om aan de adequate inname van jodium te komen.5

Brood wordt gesneden

Waarom calcium belangrijk is tijdens de zwangerschap

Calcium speelt tijdens de zwangerschap op verschillende manieren een belangrijke rol. Het mineraal is namelijk van belang voor de samenstelling van de botten bij de groei en ontwikkeling van kinderen, en voor de opbouw van sterke tanden. Ook ondersteunt calcium de bloedstolling en draagt het bij aan de aanmaak van cellen en weefsels.

Hoeveel calcium heb je nodig?

Gedurende de gehele zwangerschap is het belangrijk om voldoende calcium binnen te krijgen maar dit geldt vooral vanaf de tweede helft van de zwangerschap. In onderstaand tabel vind je de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (of adequate inname) van calcium voor niet zwangere en zwangere vrouwen in twee verschillende leeftijdscategorieën.1

 Niet zwangere vrouwenTot 20 weken zwangerschapVanaf 20 weken zwangerschap
18-24 jaar1.000 milligram1.000 milligram1.000 milligram
Vanaf 25 jaar950 milligram950 milligram1.000 milligram

Doordat de gemiddelde calciumbehoefte vanaf 20 weken zwangerschap niet bekend is, kan er geen aanbevolen hoeveelheid worden afgeleid en is daarom een adequate inname vastgesteld. Hoewel de Gezondheidsraad alle zwangere vrouwen adviseert om deze adequate inname te halen, lijkt het erop dat dit voor ongeveer de helft van deze vrouwen niet lukt.1,3

Hoe krijg je calcium binnen vanuit voeding?

Zuivel (melk, yoghurt en kaas) is voor veel mensen een grote bron van calcium maar ook andere voedingsmiddelen dragen bij aan de inname van dit mineraal. Denk hierbij aan groenten (groene bladgroenten zoals boerenkool), noten (amandelen), zaden (sesamzaad), volkoren granen en peulvruchten (bonen en linzen). Ook plantaardige melk bevat vaak calcium omdat het wordt toegevoegd.

Lepel met zuivel

Multi Dag & Nacht® Mama: een waardevolle aanvulling

Een gezond en gevarieerd voedingspatroon vormt natuurlijk de basis van een gezonde zwangerschap en een goede ontwikkeling van je kindje. Een multivitamine die speciaal is afgestemd op de verschillende behoeften van moeder en kindje is een praktische en waardevolle aanvulling tijdens deze intensieve en bijzondere periode.

De Multi Dag & Nacht® Mama is een vegan multivitamine die ontwikkeld is voor vrouwen die een kinderwens hebben, zwanger zijn of borstvoeding geven. Niet alleen bevat de formule toereikende hoeveelheden van het beste foliumzuur beschikbaar (Quatrefolic®) en vegan vitamine D3 op basis van algen (Vita-algae D®), maar ook de mineralen zijn vertegenwoordigd.

Voordelen product
  • Foliumzuur in de dosering aanbevolen door Gezondheidsraad & verloskundigen
  • Quatrefolic®: beste foliumzuur wereldwijd beschikbaar
  • Met B-vitaminen voor het energieniveau
Multi Dag & Nacht® Mama
Multi Dag & Nacht® Mama 2 x 30  tabletten

Zowel de dag- als de nachtformule bevat ijzer in zijn best opneembare vorm ijzerbisglycinaat dat tevens vriendelijker is voor maag en darmen. In de nachtformule vind je ook een ruime hoeveelheid jodium en bevat het rode alg wat van nature rijk is aan biologisch beschikbaar calcium, kalium, magnesium en fosfor. Deze rode alg is afkomstig van het duurzame Aquamin® wat gewonnen wordt uit de zeebodem van de schone en mineraalrijke Atlantische wateren bij Ierland en IJsland. Ook choline is vertegenwoordigd. Tijdens de zwangerschap en borstvoedingsperiode is namelijk een verhoogde behoefte aan choline.

Bekijk ook ons blog een complete tijdlijn van supplementen voor tijdens de zwangerschap.

Tot slot: focus op wat haalbaar is

Voor de groei en ontwikkeling van je kindje is voldoende inname van verschillende nutriënten nodig waaronder ijzer, jodium en calcium. Tijdens je zwangerschap is gezonde en gevarieerde voeding daarom belangrijker dan ooit. In bepaalde gevallen is dit niet altijd haalbaar en worden voedingsnormen niet gehaald. Een multivitamine kan dan een waardevolle aanvulling zijn om je vitamines en mineralen beter op peil te houden. Vraag hiervoor een deskundige om advies.

Meer advies nodig over zwangerschap?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

Referenties
  1. Gezondheidsraad (2021). Voedingsnormen voor vitamines en mineralen voor zwangeren.
  2. Voedingscentrum. Encyclopedie: ijzer. Geraadpleegd op 7-03-2025.
  3. Gezondheidsraad. (2021) Voedingsaanbevelingen voor zwangere vrouwen.
  4. Gezondheidsraad (2021). Beoordeling van vissoorten en dosering van visvetzuursupplementen voor zwangere vrouwen - Achtergronddocument bij: Voedingsaanbevelingen voor zwangere vrouwen.
  5. Voedingscentrum. Zwanger en baby: is het goed om vis te eten tijdens je zwangerschap? Geraadpleegd op 7-03-2025.