Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest
Over het algemeen worden mannen geassocieerd met een hoger libido dan vrouwen. Toch zijn er ook veel mannen die een dip ervaren in hun seksuele verlangen en hier graag verandering in willen brengen. Welke factoren beïnvloeden je sex drive en hoe kun je als man je libido op een natuurlijke manier verhogen?
Lees verder onder de afbeelding
Libido is het Latijnse woord voor verlangen, lust of begeerte. Het is een term die vaak wordt gebruikt om seksuele drift of een verlangen naar seksuele activiteit te beschrijven.1 Het speelt een belangrijke rol in romantische relaties en beïnvloedt zowel je algehele welzijn als je gezondheid.
Bij mannen wordt libido grotendeels beïnvloed door testosteron. Daarnaast wordt je seksuele verlangen beïnvloed door een combinatie van lichamelijke en emotionele factoren, evenals je levensstijl. Een gezond libido draagt bij aan emotionele verbondenheid en tevredenheid in een relatie, terwijl een laag libido soms kan leiden tot spanningen en problemen.
Libido kan het beste worden gezien als een spectrum. Wat voor de ene persoon normaal is, kan voor een ander heel anders zijn. De zin in seks kan van nature variëren en verschilt per individu. Sommigen hebben dagelijks seksuele verlangens, terwijl anderen bijna nooit behoefte hebben aan seks. Er bestaan daarom geen vast geschreven regels voor wat een te laag libido is.1 Het is vooral belangrijk om jezelf af te vragen of je tevreden bent met je seksleven en seksuele verlangen, of dat je zou willen dat het verhoogd wordt.
Er zijn verschillende oorzaken waarom je libido (tijdelijk) lager kan zijn dan normaal:
Testosteron is bij mannen het belangrijkste hormoon voor de seksdrive. Het is daarom ook niet gek dat een daling in beschikbaar testosteron in verband wordt gebracht met een verminderd libido.2 Na het 30e levensjaar kan de aanmaak van testosteron afnemen, en factoren zoals stress, overgewicht, gebrek aan beweging, overmatig alcoholgebruik, een ongezond dieet of medicatie kunnen dit verder beïnvloeden.
Wil je meer weten over testosteron? Lees dan ons blog over dit mannelijk hormoon.
Cortisol, een hormoon dat wordt uitgescheiden door de bijnierschors als reactie op fysieke en psychologische stress, remt de productie van testosteron.3,4 Dit is vooral een probleem bij langdurige stress, waarbij er constant cortisol in het lichaam aanwezig is. Stress kan ook je gemoedstoestand en energie beïnvloeden Als je niet lekker in je vel zit en veel aan je hoofd hebt, is seks misschien wel het laatste waar je behoefte aan hebt.
Naarmate je ouder wordt, daalt de hoeveelheid testosteron, waardoor je libido ook minder wordt.5 Daarnaast kan de afname in lichamelijke fitheid bijdragen aan een lagere seksdrive.
Hoewel lichaamsbeweging de testosteronproductie kan bevorderen, kan overtraining juist je cortisol verhogen, waardoor de testosteronspiegel weer daalt.4 Intensieve trainingen zonder voldoende herstel kunnen je lichaam belasten en je seksdrive verminderen.
Een dieet dat te weinig gezonde vetten bevat, kan leiden tot een hormonale disbalans en een lager testosterongehalte. Gezonde vetzuren zijn essentieel voor de productie van hormonen, inclusief testosteron.6
Ongezonde gewoontes, zoals alcohol drinken en roken, maar ook te weinig slapen kan zorgen voor een lagere seksdrive.7,8,9
Overgewicht wordt vaak in verband gebracht met een verminderd libido, voornamelijk door hormonale factoren.10,11 Vetcellen kunnen testosteron omzetten in het vrouwelijke hormoon oestrogeen, wat de testosteronproductie onderdrukt en zo een negatieve invloed op je seksdrive heeft. Hoewel overgewicht verband lijkt te houden met lagere testosteronwaarden is het nog onduidelijk of afvallen kan helpen dit weer te herstellen.
Er zijn veel manieren om je libido op een natuurlijke manier te verhogen:
Bepaalde voedingsmiddelen staan bekend om hun libido-verhogende eigenschappen en worden natuurlijke afrodisiaca genoemd. Het kruid fenegriek en het knolgewas maca staan hier bekend om.12,13,14 Ook oesters zijn een bekend afrodisiacum. De reden hiervoor is dat oesters rijk zijn aan zink. Zink reguleert de testosteronspiegel en is daarmee belangrijk voor het mannelijk libido.15
Lees hier meer over in ons blog over libido verhogende voeding.
Stress kan je seksuele drive en mentale gezondheid negatief beïnvloeden. Wanneer je stressniveau hoog is, kan je sympathische zenuwstelsel (de "fight-or-flight" respons) actief zijn. Als je sympathische zenuwstelsel door stress 'aan' staat, kun je niet gemakkelijk verbinding maken met je lichaam en je lijf echt voelen, wat het moeilijker maakt om opgewonden te raken en seksuele prikkels te ervaren. Plan momenten in om echt te ontspannen, zoals door een wandeling in de natuur of het beoefenen van een hobby. Meditatie kan ook helpen je lichaamsbewustzijn te vergroten en stress te verminderen.
Onderzoek toont aan dat bij mannen van middelbare leeftijd een slechte slaapkwaliteit zorgt voor verlaagde testosteronconcentraties.9 Dat niet alleen, als je erg moe bent, heb je waarschijnlijk ook minder zin in seks. Zorg voor voldoende (diepe) slaap door 7-9 uur per nacht te slapen, en probeer je mobiel en andere electronica een uur voordat je gaat slapen weg te leggen. Gebruik je slaapkamer echt alleen voor slaap en seks en je zult zien dat het een wereld van verschil maakt.
Wil je je slaap verbeteren? Lees dan onze tips voor een betere slaapkwaliteit!
Krachttraining kan je testosteronniveaus ondersteunen. Doe 2-3 keer per week aan krachttraining en focus op compound oefeningen zoals squats, deadlifts en bankdrukken. Deze oefeningen stimuleren de grootste spiergroepen en bevorderen een gezonde testosteronproductie.
Wanneer heb je voor het laatst een date gehad met je partner, waarbij jullie echt tijd voor elkaar hadden? Langdurige relaties kunnen soms een dip in seksueel verlangen ervaren, vaak door gebrek aan tijd samen of problemen in de relatie. Plan een romantische date night en raak elkaar wat vaker aan tussendoor. Deze momenten zijn ontzettend belangrijk voor een gezonde relatie en kunnen je seksdrive verhogen.
Uiteindelijk is een gezonde levensstijl en goed in je vel zitten, het allerbelangrijkste voor een gezond libido. Ons libido komt vaak overeen met onze levenslust. Door voldoende (goede) voeding, slaap, beweging en ontspanning zal je sex drive vanzelf een boost krijgen. Wanneer je geen verschil merkt in je libido, kan dit mogelijk een onderliggende oorzaak hebben, en is het verstandig dit met een arts te bespreken.