Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest
Iedereen is inmiddels bekend met de whey-eiwitpoeders waar veel mensen dagelijks op vertrouwen. Maar de laatste tijd duikt er ook een ander eiwitpoeder op: collageen. Waarom is dit eiwit zo interessant? En heeft het zin om collageen bovenop je whey te nemen, of doe je dan te veel van het goede?
Lees verder onder de afbeelding
Eiwitten horen tot de meest besproken bouwstoffen in ons lichaam. Ze helpen bij het herstel en de opbouw van spieren en ze zijn essentieel voor je algehele gezondheid. Maar de ene eiwitbron is de andere niet. Whey (wei) staat al een hele tijd bekend als een superbron van essentiële aminozuren, het is makkelijk in gebruik en een vaste keuze voor veel sporters. Toch is collageen inmiddels ook een hot topic, met name als beauty product dat de huid zachter, gladder en soepeler maakt.
Maar als whey een complete eiwitbron is, waarom zou je dan ook nog collageen nemen? Om die vraag te beantwoorden, is het handig te snappen wat deze eiwitten zijn en hoe ze in je lijf hun werk doen.
Collageen is een eiwit dat je lichaam zelf maakt en dat dient als een soort lijm tussen weefsels, botten, pezen en huid. Het is dus een structureel eiwit dat alles stevig én flexibel houdt. Je lichaam zet verschillende aminozuren in elkaar om lange, vezelachtige structuren te vormen. Daar heb je niet alleen aminozuren voor nodig, maar ook voedingsstoffen als vitamine C.
Collageen bevat vooral de aminozuren glycine, proline en hydroxyproline. Die unieke mix zorgt ervoor dat collageen sterk en elastisch is. Naarmate je ouder wordt, neemt de productie echter af, waardoor de huid tekenen van veroudering kunnen vertonen. Veel mensen gebruiken daarom collageen, in de hoop hun huid hiermee een handje te helpen.
In voeding vind je collageen vooral in dierlijke producten, zoals de huid en bindweefsel van runderen, kippen en vissen. Daarom zit in bottenbouillon van nature aardig wat collageen, dat vaak gewonnen wordt uit bepaalde delen van dieren, zoals runderpezen of visgraat.
Wist je dat je de collageenaanmaak ook kunt stimuleren met voeding? Bekijk ook ons blog met voeding voor een collageen boost.
In totaal hebben wetenschappers 20 verschillende typen collageen kunnen identificeren. In het lichaam kennen we voornamelijk collageen type I, II en III:1
Collageen is een belangrijk structureel eiwit dat bijdraagt aan een stevige, gladde en gehydrateerde huid. Naarmate we ouder worden, neemt de natuurlijke aanmaak van collageen af, wat kan leiden tot een drogere huid en de vorming van rimpels. Uit een meta-analyse van 26 gerandomiseerde klinische studies blijkt dat collageen een positief effect kan hebben op de hydratatie en elasticiteit van de huid.1 Dit kan ervoor zorgen dat rimpels minder zichtbaar zijn en je huid er voller en stralender uitziet.
Ook voor je haar speelt collageen een ondersteunende rol. Het levert de bouwstenen voor keratine, het eiwit waaruit haar grotendeels bestaat. Daarnaast draagt collageen bij aan de elasticiteit van de hoofdhuid, wat gunstige kan zijn voor de haarfollikels en de groei van dikker, sterker haar. Uit een placebo-gecontroleerde studie met 44 vrouwen bleek dat collageen leidde tot een toename van haardikte.2
Lees ook ons blog over hoe collageen helpt bij de vermindering van rimpels.
Whey-eiwit behoort tot de twee belangrijkste eiwitten die in melk zitten. Het ontstaat als een nevenproduct bij het maken van kaas. De vaste delen (caseïne) scheiden zich van de vloeibare wei, dat vervolgens wordt gefilterd en gedroogd. Hierdoor krijg je een eiwitpoeder dat zeer geschikt is voor sporters en mensen die extra eiwitten nodig hebben.
Whey heeft een compleet aminozuurprofiel. Met andere woorden: het bevat alle negen essentiële aminozuren die je lichaam niet zelf kan maken, wat het een hoogwaardige eiwitbron maakt. Bovendien heeft het een hoge biologische beschikbaarheid. Dit betekent dat je lichaam whey razendsnel kan opnemen en meteen gebruiken voor allerlei processen waarbij eiwitten belangrijk zijn. Precies daarom zie je dat eiwitsupplementen met whey vaak worden ingezet na een training of door mensen die om andere redenen hun spieren willen ondersteunen.
Whey biedt een eenvoudige manier om snel je dagelijkse eiwitinname te verhogen, wat nodig is voor spieropbouw en herstel. Maar eiwitten in het algemeen zijn ook nodig voor de opbouw en instandhouding van andere weefsels, enzymen, hormonen en het immuunsysteem.
Bekijk ook ons blog over de wetenschap achter whey eiwitpoeder.
Is collageen een eiwit dat net zo werkt als bijvoorbeeld whey? Hoewel ze allebei worden gebruikt als eiwitsupplement, is het verschil tussen collageen en whey eiwitpoeder aanzienlijk in samenstelling, functie en toepassing.
Als je puur naar de eigenschappen kijkt: nee. Als je collageen als vervanging van whey neemt, mis je de complete set aminozuren die je nodig hebt voor spierherstel en -opbouw.³ Dan kan je spierherstel minder goed verlopen en bouw je mogelijk minder efficiënt spiermassa op, zeker als je rekent op whey voor voldoende eiwitinname.
Dat ligt aan je doel. Als je vooral meer spiermassa wilt, is whey in principe genoeg. Maar als je ook je huid en haar wat extra ondersteuning wilt geven, kan collageen wel degelijk iets toevoegen. Door whey te combineren met collageen, ondersteun je niet alleen je spieren, maar ervaar je ook esthetische voordelen voor huid- en haarverzorging.
Wil je vooral sterke spieren en snel herstel? Dan blijft whey in combinatie met een eiwitrijkdieet een goede keuze om aan je dagelijkse eiwitinname te voldoen. Heb je daarnaast ook oog voor beauty van binnenuit? Dan kan collageen zeker wat toevoegen. Het is niet per se zo dat je móét combineren, maar als je specifieke doelen hebt en beide kanten wilt aanpakken, kan collageen naast whey een goede keuze zijn. Uiteindelijk komt het neer op jouw persoonlijke wensen en waar je de nadruk op legt.