Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest
Kikkererwten door de curry, linzensoep, hummus en bonen in chili con carne. Peulvruchten vind je in gerechten uit keukens van over de hele wereld. Ook worden ze vaak gebruikt als vervanger voor vlees. Wat zijn peulvruchten precies? En wat zijn de gezondheidsvoordelen?
Lees verder onder de afbeelding
Peulvruchten groeien aan vlinderbloemige planten. Deze planten maken een peul met zaden erin, die openspringt wanneer de vrucht rijp is. Deze zaden bevatten alle voedingsstoffen die de plant nodig heeft om te ontkiemen en uit te groeien tot een nieuwe plant. Vaak wordt de term "peulvruchten" gebruikt om planten aan te duiden waarvan deze zaden worden geconsumeerd, zoals bonen.1
Peulvruchten zijn in de winkel verkrijgbaar in glas, blik, zakken of gedroogd. Gedroogde peulvruchten moeten eerst geweekt en gekookt worden voordat je ze kan eten, terwijl peulvruchten uit glas, blik en niet doorzichtige stazakken vaak al kant-en-klaar zijn.
Wat plantkundig gezien een peulvrucht is, wordt in de voedingswetenschap niet altijd tot de peulvruchten gerekend. Afhankelijk van de voedingsstoffen die erin zitten en hoe we ze gebruiken worden ze soms ook in een andere categorie ingedeeld. Groene bonen zoals sperziebonen, snijbonen en doperwten worden bijvoorbeeld als groenten beschouwd, net als gekiemde peulvruchten zoals taugé. Ook pinda’s zijn officieel peulvruchten, maar door het hoge vetgehalte, rekenen we ze tot de noten.1
De onderstaande soorten rekenen we wel tot peulvruchten:
Peulvruchten zijn rijk aan veel verschillende voedingsstoffen, zoals B-vitaminen, mineralen, ijzer, magnesium en kalium.3,4 Daarnaast kunnen peulvruchten mogelijk het LDL cholesterol verlagen, wat helpt om je bloedvaten gezond te houden.5
Peulvruchten bevatten ook veel vezels, zowel oplosbare als onoplosbare.6 Beide zijn belangrijk voor onder andere een goedwerkende spijsvertering en een soepele stoelgang. Vezels zorgen ervoor dat je je sneller vol voelt na een maaltijd en stabiliseren de bloedsuikerspiegel.4
Benieuwd waar nog meer veel vezels inzitten? Lees onze blog over voeding met vezels.
Daarnaast zijn peulvruchten rijk aan eiwitten, waardoor ze vaak als vleesvervanger worden gebruikt. Het beste is om peulvruchten samen met granen te combineren in een maaltijd. Zo wordt de eiwitkwaliteit van de maaltijd verhoogd.
Naast deze gezondheidsvoordelen kent het eten van peulvruchten ook een aantal nadelen:
Dit probleem ontstaat vooral als je opeens veel meer vezels gaat eten dan je gewend bent. De bacteriën in je darm zijn hier dan nog niet op aangepast, en hierdoor gaat de vertering van vezels nog niet zo soepel. Probeer het eten van peulvruchten daarom langzaam op te bouwen. Ook worden linzen over het algemeen beter verdragen dan bonen.
Ook saponinen, een ander type antinutriënt, kunnen mogelijk de opname van voedingsstoffen verminderen. Ze zouden echter ook juist positieve effecten op onze gezondheid kunnen hebben, zoals het verlagen van cholesterol.8 Welke effecten antinutriënten precies op onze darmen hebben, moet echter nog verder onderzocht worden. Wel is bekend dat lectines, een type antinutriënt wat in rauwe peulvruchten voorkomt, giftig kunnen zijn en de darmen kunnen ontregelen.
Door gedroogde peulvruchten een nacht te laten weken en daarna minstens 10 minuten te koken wordt een groot deel van de antinutriënten afgebroken, zo kun je ze zonder problemen eten. Peulvruchten uit blik of glas zijn al geweekt en gekookt en kun je dus meteen al eten.
Lees ons eerdere blog waarin we uitleggen wat antinutriënten zijn en hoe je ze kunt verminderen.
De makkelijkste manier om peulvruchten lekker klaar te maken is door zout toe te voegen. Een klein beetje zout kan helpen om de andere smaken uit het gerecht te versterken, maar te veel zout is natuurlijk niet gezond. Gelukkig kan ook peper dienst doen als smaakversterker en bestaan er veel verschillende kruiden die smaak toe kunnen voegen. Op deze manier heb je minder zout nodig om toch een lekker gerecht te maken.
De gezondheidsvoordelen wegen ruimschoots op tegen de nadelen. Daarnaast hebben peulvruchten nog veel meer pluspunten: ze belasten het milieu veel minder dan de meeste dierlijke eiwitbronnen, ze kunnen lang bewaard worden en je kunt er oneindig mee variëren. Redenen genoeg om ze een vaste plaats in je eetpatroon te geven!